De beste verdediging is zelfverdediging
Steeds meer mensen kiezen voor een vorm van zelfverdediging om zichzelf veilig te voelen. In de wereld van vandaag is dat helaas niet meer zo vanzelfsprekend. Dagelijks valt te lezen over straatroof, woningovervallen, aanrandingen en verkrachting, zinloos geweld en andere vervelende voorvallen waar we liever geen deel van uitmaken. Het ontlopen van deze ellendige zaken is idealiter de beste vorm om jezelf te verdedigen. Toch heb je niet altijd controle over iedere situatie en zijn er momenten dat je je angstig voelt of zelfs bedreigd wordt. Met een zelfverdedigingscursus kun je niet alleen zorgen dat je precies weet hoe je kunt reageren in een dergelijke situatie, maar je wordt ook meer zelfverzekerd en minder angstig.
Zelfverdediging in het dagelijks leven
Iedereen doet boodschappen. We komen allemaal wel eens op plaatsen waar we ons onveilig voelen. Door te kiezen voor een cursus die je zelfverdediging leert in de vorm van gevechtstechnieken, vluchtplannen en bevrijdingsmanoeuvres kun je rekenen op jezelf. Maar naast het vechtsport gedeelte leert een zelfverdedigingscursus je ook om meer vertrouwen te hebben in jezelf. Je gaat meer rechtop lopen, wordt minder zenuwachtig en maakt je geen zorgen meer over dat wat misschien zou kunnen gebeuren. Waarom? Omdat je precies weet wat je moet doen, als het dan eens gebeurt. Kwaadwillenden kunnen het zelfs aan je zien!
Weerbaarheid op het werk
Er zijn beroepen waarin de kunst van zelfverdediging onmisbaar is. En dan gaat het niet eens enkel over agenten, beveiligers en andere risicoberoepen. Tegenwoordig zijn juweliers, slijters, supermarktmedewerkers, ambulancepersoneel, parkeerwachters en leerkrachten evengoed in gevaar. Juist voor deze beroepen geldt dat er niet kan worden terug gevallen op een kogelvrij vest, een wapenstok of een vuurwapen. Door een cursus te volgen kunnen ook deze mensen adequaat reageren op een overval of zinloos geweld.
Tegen geweld
Veel beoefenaars van vechtsporten zijn tegen geweld. Hoewel dit raar klinkt, is het eigenlijk heel logisch. Je beoefent namelijk geen vechtsport om te leren iemand in elkaar te slaan, maar juist het tegenovergestelde. Door je lichaam én geest te trainen verbeter je je uithoudingsvermogen, discipline en zelfbeeld. De strijd is niet met je tegenstander, maar met jezelf. Door deze mentaliteit zijn karateka’s, judoka’s, kickboksers en andere vechtsporters altijd een stapje verder. Vechten is dan in de meeste gevallen niet nodig. Een blik in de ogen van een geoefend vechtsporter laat de aggressor haast altijd eieren voor zijn geld kiezen. Liever een gemakkelijke prooi…
Laagdrempelig
Omdat niet iedereen zit te wachten op de hierboven genoemde vechtsporten en de intensiteit hiervan, zijn er speciale zelfverdedigingscursussen. Je kunt dan zelfverdediging leren in een aangename sfeer, met mensen die net zo zijn als jij. Mensen die gewoon in een ziekenhuis werken, bij de bank of op kantoor werken, huisvrouwen en klusjesmannen. Kortom: Zelfverdediging is voor iedereen een goed idee. Je leert je aanvaller te ontwapenen, uit te schakelen en zelf te ontkomen. Hiervoor hoef je geen topatleet te zijn. In plaats van bang te zijn voor de maatschappij die steeds harder aan het worden is, bescherm je jezelf tegen aggressors. Niet met een wapen, maar met je eigen hersenen.